A kemencék felfűtése
Régen a kemencék felfűtése a nők feladata volt, melyhez szalmát használtak. Egy kenyérsütéshez 6-8 dugat szalmát égettek el, de előszeretettel használtak kukoricaszárat is, miután felizzott a tűz. Egy dugat szalma kb. 50×50 cm-es köteg volt. Napjainkban főképp száraz fát, ritkábban szenet használnak a felfűtéshez.
A kemencék felfűtéséhez akác vagy bükkfa a legjobb választás. Olyan fát érdemes választani, aminek a nedvességtartalma 20 százalék alatt van. Egy 10 százalék nedvességtartalmú fa fűtőértéke pl. kétszer jobb, mint az 50 százalékosé.
A kemencék felfűtési ideje a méretétől és a típusától függ. A vastag falú, épített kemencéknél általában 1-2 óra szokott lenni, míg mobil kemencében könnyen lehet olyan modellt is találni, ami kevesebb, mint 20 perc alatt felfűtődik.
![]() |
![]() |
![]() |
Ha azt szeretnénk, hogy a kemencénk hosszú életű legyen, minden használat után tisztítsuk meg a parázstól. A felfűtésnél pedig figyeljünk arra, hogy a láng szépen, fokozatosan erősödjön. Ha hirtelen hőtágulás éri a kemencét, az károsíthatja azt.