Kerti díszek, szökőkutak, szobrok és kemencék

A kemencék története

grill-kemenceA ma ismert kemencék körülbelül a 15. században jelentek meg. A kemencéket eredetileg fűtésre, sütés-főzésre, pörkölésre, illetve füstölőként használták. Sokszor előfordult, hogy egy kisebb falu, illetve közösség egyetlen közös kemencét építettet. A 17-18. századól már egyre több helyen megjelent a kemence, először csak a földesuraknál, majd a polgárok körében is elterjed.

A kemencék a fénykorukat talán a 19. század második felében, illetve a 20. század elején élhették. Ekkora már a legtöbb falusi  házban megtalálható volt. Fő feladata a fűtés, illetve a sütés-főzés volt.

Szeretne Ön is egy mobil kemencét a kertjébe? Akkor nézzen körül a Kerti-Áruda webáruházban, ahol számtalan méret és típus közül választhat!

 grill-kemence  retro-kemence

 

A kemencék a 20. század közepétől egyre jobban  háttérbe szorultak. Ez a gáztűzhelyek elterjedésének köszönhető. Bár gáztűzhelyen sütni-főzni kétségtelenül kényelmesebb, mint kemencében, az ételek íze össze sem hasonlítható egymással. Az idős emberek sokat tudnának mesélni arról, mennyire finom ételeket főztek benne.

A kemencék azonban napjainkban sem tűntek el. Nagyon sok kemenceépítő mester van ma is az országban. Az épített kemencék mellet továbbá megjelentek mobil változatok is, melyek akár rendezvényekre is elvihetőek. A mobil kemencék előnye a kedvezőbb ár, illetve nem olyan körülményes a beállítása és a használatba vétele sem, mint az épített társainak.

banner

Kerti dísz termékajánló
Kemence samott tűztérrel
Kerti díszek
Vízhordó kislány kerti dísz szobor
Kerti díszek
Gyöngykavicsos kültéri virág láda 100cm
Kerti díszek
Kerti kút kedvező árban!
Kerti díszek
Beépített kerti grill
Kerti díszek
Óriás szökőkút akció
Kerti díszek
Eladó nagy szökőkút
Kerti díszek