Kerti díszek, szökőkutak, szobrok és kemencék

A búbos kemencékről

modernA búbos kemencét eredetileg a parasztság és a mezővárosi polgárság alakította ki, azaz nem főúri használatra készítették. Nagyon sokáig, egészen a 20. század közepéig használták, teljesen pedig napjainkra sem tűnt el.

Kemencét már a honfoglalás előtti korban használtak, magát a szót pedig a keleti szlávoktól vettük át. A búbos kemence viszont csak a 15. században terjedt el, melyet elsősorban fűtési és sütési célzattal építettek. Ezeket kívülről fűtötték, azaz a szájuk a szomszéd helyiségben volt, ami füstmentes szobát eredményezett. Az elterjedési területük főképp az Alföld, de az ország más tájain is találkozhatunk velük.

Szeretne Ön is egy mobil kemencét a kertjébe? Akkor nézzen körül a Kerti-Áruda webáruházban, ahol számtalan méret és típus közül választhat!

kemence_samott_tuzterrel kemenceguruloslabakon grill-kemence

modern

A búbos kemencéknek két nagyobb formai típusa alakult ki. Az egyik változat szögletes alaprajzú, míg a másik a csonkakúp alakú. Az első típus főképp a palócföldön és a Duna-Tisza közében volt jellemző, míg a második a Tiszántúlon.

A régi időkben szinte minden ügyesebb kezű ember tudott kemencét építeni. Ekkoriban a legnépszerűbb építőanyag a sár, illetve a vályog volt. Napjainkban viszont már kőművesek építik a kemencéket téglából.

A kemencék célja a kenyérsütés, illetve télen a szobák melegítése volt. Maga a fűtés pedig női feladatnak számított, melyhez nem fát, hanem szalmát, kukoricaszárat, ritkább esetben csutkát használtak. A víz közeli területeken a nád is fontos tüzelőanyagnak számított.

A búbos kemencét nemcsak sütésre, hanem főzésre is használták. Ennek az eszköze vászonfazék volt, ami egy kívül máztalan, vékony falú, öblösödő edény.

banner

Kerti dísz termékajánló
Kemence samott tűztérrel
Kerti díszek
Vízhordó kislány kerti dísz szobor
Kerti díszek
Gyöngykavicsos kültéri virág láda 100cm
Kerti díszek
Kerti kút kedvező árban!
Kerti díszek
Beépített kerti grill
Kerti díszek
Óriás szökőkút akció
Kerti díszek
Eladó nagy szökőkút
Kerti díszek