Pizzasütő kemencék
Bár a pizzát hagyományos, illetve elektromos tűzhelyben is elkészíthetjük, a kemencében sült ételek íze össze sem hasonlítható velük.
Maga a kemence megépíthető a konyha tartozékaként és a kertben is. A konyhai típusok főképp Olaszországban, a pizza őshazájában terjedtek el. Magyarországon a leggyakrabban vendéglőkben találkozhatunk vele.
A kerti pizzasütő kemence előnye, hogy akár saját kezűleg is megépíthető. Az elhelyezéséhez viszont olyan helyet kell keresni, ami szélvédett és elég nagy a kemence kiszolgálásához. A megépítésnél ügyelni kell arra is, hogy a nyílás könnyen hozzáférhető legyen.
Ha mi építjük meg a saját kemencénket, akkor ahhoz érdemes előre gyártott tűzteret vásárolni, melyekben akár 6-10 perc alatt is megsülhet az étel. A legtöbb tűztér nemcsak pizza, hanem kenyér és húsok sütésére is alkalmas. Ma már a gyártók ezeknek széles választékát kínálják típus és méret szerint egyaránt.
A felfűtésnél addig kell hagyni égni a fát vagy a szenet, amíg csak a parázs marad belőle. Ez után folyamatosan pótoljuk a tüzelőanyagot az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. A felfűtési idő a fa anyagától, illetve a külső hőmérséklettől függően körülbelül 1-1,5 óra szokott lenni.
A kemence tűzterét csak száraz ruhával, vagy speciális hőálló kefével tisztítsuk. Soha ne mossuk ki, mivel a víz beszivároghat az apró résekbe, ami hosszú távon repedéseket idézhet elő.